Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett!

Nyári aromaterápiás lábápolás, a könnyed lábakért

1970 január 01.
Aromaterapia

A nyár a nyitott cipőké, a papucsoké, a színes lábkörmöké.

A nyár a hosszú esti sétáké, a kirándulásoké, a városnézésé, a táncé.

Nyáron a melegben jobban igénybe van véve a lábunk, könnyebben megdagad nap végére, jobban látszanak a visszerek, úgy tűnik, mintha gyorsabban újratermelődne a bőrkeményedés a lábfejünkön, folyton mezítláb vagyunk, nincs, ami fizikailag védje a lábunkat, a parafa talpú papucsok, szandálok felszívnak minden nedvességet a talpunkról, így természetesen gyorsabban kiszárad és megvastagodik a bőr. Ez egy ördögi kör, ami leginkább a szandálviseléssel kezdődik, és a zárt cipőkkel ér véget ősszel. Vannak, akiknek hajlamosabb a lábuk a bőrkeményedésekre, vannak, akik azt sem tudják, mi az, de a meleg és a forró aszfalt mindenkinek a lábát kikezdi. Mutatok néhány aromaterápiás trükköt, ami bevethető, ha Neked is érzékeny a lábad ebben az időszakban.

A lábfürdőnél gyorsabb, könnyebb és üdítőbb nyári felfrissülést keveset találok. Egy tál langyos víz is csodákat tud tenni a melegtől feldagadt lábakkal, de lehet fokozni az élményt.

Lábfürdőbe nem feltétlenül kell emulgeálni az illóolajokat, de 2-3 nagy kanál só csak jót tehet a lábad bőrének. Frissítő illóolajok a borsmenta (https://panarom.hu/borsmenta-illoolaj-mentha-piperita-22357), az orvosi levendula (https://panarom.hu/orvosi-levendula-illoolaj-lavandula-angustifolia), a citromhéj (https://panarom.hu/citrom-hej-illoolaj-bio-citrus-limonum-ze), az eukaliptusz radiata (https://panarom.hu/eukaliptusz-radiata-illoolaj-eucalyptus-radiata), a virginiai boróka (https://panarom.hu/virginiai-boroka-illoolaj-juniperus-virginiana). Felnőtteknek összesen 10 csepp illóolajjal lehet számolni. 10-15 perc alatt fel is puhul annyira a talp bőre, hogy akár otthoni eszközökkel (habszivaccsal) is el lehet távolítani a felpuhult bőrkeményedéseket. Ha van még 1-2 percünk, a lábszárat és az egész lábfejet leradírozhatod otthon készített testradírral, melyet akár a tenyeredben is összekeverhetsz, ha csak ilyen kevés kell belőle. Egy evőkanál sót keverj össze annyi hidegen sajtolt növényi olajjal, hogy kenhető legyen a keverék és masszírozd át a lábszáradat és a lábfejedet a bőrradírral, majd vízzel mosd le a sót. Az olaj és a víz keverékével pedig masszírozd meg a lábszáradat, lábfejedet.

Ha gyorsan újratermelődik a bőrkeményedés, lassíthatod a folyamatot, ha rendszeresen ápolod a talpad bőrét, hiszen a bőrkeményedés a tested védőmechanizmusa. Ezen túl a bőrkeményedés ki tud repedni, ami fájdalmas és lassan gyógyuló bőrállapot. Mindkét helyzetre tökéletes megoldás a Napsugár kenőcs (https://panarom.hu/napsugar-kenocs), mivel sebgyógyító, tápláló összetevőinek köszönhetően segít megelőzni, hogy a bőrkeményedés vastag legyen, illetve kiszáradás miatt berepedjen. Legjobb nedves bőrre, zuhanyzás után használni vékony rétegben és rendszeresen.

Ha mégis előfordulna, hogy kireped a bőr a lábfejeden, nagyon fontos a seb folyamatos fertőtlenítése és annak elérése, hogy minél hamarabb begyógyuljon. A fertőtlenítésre a Teafa illóolaj (https://panarom.hu/teafa-illoolaj-melaleuca-alternifolia) tökéletes választás, töményen a sebre cseppentve, naponta többször. A sebgyógyulást az Ezerjó olaj (https://panarom.hu/ezerjo-olaj) is tudja segíteni, melynek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagai hatékonyan gyorsítják a gyógyulás folyamatát, naponta többször 1-2 cseppet használva.

A melegben a visszerek is könnyebben megjelenhetnek. A visszér kezelésében az elégséges folyadékfogyasztás, az érfalak erősítése, a mozgás, a vérkeringés segítése, ülőmunka közben rendszeres időközönként való mozgás nélkülözhetetlen, mint ahogy az orvosi kontroll is. Amennyiben a nyári meleg, vagy a várandósság miatt megnövekedett terhelés okozza a láb elnehezülését, úgy a fentiek betartása mellett a Zerge olaj (https://panarom.hu/zerge-olaj-2) használatával könnyíthetünk a láb terhein. Naponta 2 x 8-10 cseppel kenjük be a visszérrel érintett felületet, de leginkább az egész lábszárat, bokát, támasszuk fel a lábakat, ezáltal tehermentesítve az alsó végtag vénáit. A Zerge olajban lévő ciprus (https://panarom.hu/ciprus-illoolaj-cupressus-sempervirens), atlasz cédrus (https://panarom.hu/atlasz-cedrus-illoolaj-cedrus-atlantica), borsmenta https://panarom.hu/borsmenta-illoolaj-mentha-piperita-22357), cickafark (https://panarom.hu/cickafark-illoolaj-achillea-millefolium) illóolajok vízhajtó, nyirokkeringést tonizáló, gyulladáscsökkentő, hűsítő hatásra megkönnyebbül a láb.

A lábfejünkön tartjuk az egész testünk súlyát, ez adja a stabilitásunkat. Ha minden lépés fájdalmas egy apró seb miatt, az az egész napot meg tudja határozni, mint ahogy az is, ha apró figyelmességekkel fordulunk saját magunk és a lábunk felé, hogy még hosszú ideig messzi tájakra vigyen bennünket.

Szerző:

Böröcz Bori

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE & TOBAI ÁGOTA

"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat. Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről. Tarts velünk, jó olvasást!"