Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Az aromaterápiáról

Az aromaterápia az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények és az ezekből készült illóolajok külső és belső alkalmazása az egészség megőrzése és a betegségek gyógyítása érdekében. Annak ellenére, hogy a modern aromaterápiáról csak 15-20 éve beszélhetünk, az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere: az ősi aromaterápia felfedezőinek Egyiptomot tartjuk, akik már időszámítás előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát (pl. a múmiák balzsamozásában cédrus, mirha, szerecsendió, szegfűszeg és fahéj illóolajat használtak).

Az aromaterápia az élet számos helyzetében nyújthat segítséget, enyhülést és gyógyulást. Önálló és kiegészítő gyógymódként egyaránt eredményes, teljes mértékben összeegyeztethető mind az alternatív gyógymódokkal, mind a hagyományos orvoslással. Az aromaterápia kiváló egészségmegőrző terápia, nem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása sem, segítséget tud nyújtani szív- és érrendszeri, idegrendszeri, légzőrendszeri, emésztőrendszeri, nőgyógyászati, mozgásszervi és lelki eredetű panaszok esetén.

Aromaterápiáról akkor beszélünk, ha illóolajok és növényi olajok segítségével harmonizáljuk, erősítjük vagy gyógyítjuk a szervezetet. Kétféle irányzatot különböztetünk meg, az un. angol és a francia iskolát. Az angol iskolára inkább a wellness irányzat a jellemző, míg a francia irányzat különös hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére, ezen belül is egyes illóolajok kémiai meghatározására. A francia irányzat célzott terápiákról beszél, ahol megnevezi a kezelés célját és kiválasztja azon biokémiai molekulát és ez alapján az illóolajat, mely erre az esetre megoldást jelent. A két irányzat igencsak eltér egymástól, az angol vonal inkább a megelőzésre és a lélek harmonizálására alkalmas, míg a francia vonal a már kialakult, vagy éppen kialakulófélben lévő betegségek felszámolására, gyógyítására alkalmas

Illóolajokról

Az illóolaj a növény kvintesszenciája, a teljes lényege. Az illóolajok nemcsak erős fizikai hatással rendelkeznek, hanem egy semmihez nem fogható éteri minőséggel is. Az illóolajok ezen minősége képes az ember lelkével együtt rezonálni és tereket megnyitni, képes a belső szenvedést felszínre segíteni és feloldani, hogy a gyógyulás és a harmónia kapjon teret általa. Az illóolajok a tudattalanba hatolnak, pozitívan befolyásolják viselkedésünket, érzelmeinket, így állítva helyre lelki egyensúlyunkat

Hogyan keletkezik? A növény a nap, a föld, a víz és a levegő energiáját – a fotoszintézis és enzimek segítségével – illékony olajjá szintetizálja. Az így létrejött illóolajat általában lepárlás útján nyerik ki (kivételt képeznek a citrus félék, melyek olajához préseléssel jutnak, illetve érzékeny növények esetében un. Enflurage-t alkalmazzák, mely egy nagyon drága olajat, az abszulutumot eredményezi).
Az illóolaj magában hordozza a növény zsíroldékony hatóanyagait, mely számtalan biokémiai molekulából áll. Ezek az értékes anyagok sokféle hatással bírnak, például majd mindegyik illóolaj kiváló fertőtlenítő, de sokuk baktericid és gombaölő hatással is rendelkezik.

Az illóolajok élő anyagok, ezért az emberi szervezet számára kiváló alternatívát jelentenek mind az egészségmegőrzésben, mind pedig a már kialakult betegségek gyógyításában. Egy-egy illóolaj több szinten is hat, éppúgy hat a fizikai testre, mint a lélekre és a szellemre.  Begyógyítja a fizikai sebeket, megszünteti a gyulladást, megerősíti az immunrendszert, stimulálja az emésztést, azonban ugyanezt a hatást a lélek és a szellem szintjén is eléri. Az illóolajok nemcsak a fizikai sebeket képesek begyógyítani, hanem a lelki sebeket is, de az aurában lévő zavarokat is képesek eltávolítani és energetizálni az egész emberi energiarendszert.


Minőségi illóolaj

Az illóolajok terápiás tulajdonságai biokémiai összetételüktől függenek. Terápiás célra csak kiváló minőségű illóolaj alkalmas. Ahhoz, hogy egy illóolaj prémium minőségű legyen, különösen oda kell figyelni a termesztésre, a növény begyűjtésére (egyes növényeknél csak pár óra áll a rendelkezésre a begyűjtésre, mivel a növény az illóolaját átadja a déli napnak), a desztillációra (minden növénynél más idő intervallumra van szükség a desztilláció során), majd az illóolaj tárolásra. Mielőtt az illóolajok a terapeuták polcaira kerülnének, szigorú minőségellenőrzésen esnek át. Ezen az un. gázkromatográfiás vizsgálaton ellenőrzik, hogy az adott illóolaj hány százalékban rendelkezik a szükséges aktív biokémiai vegyületekkel. Ahhoz, hogy terápiás célra alkalmassá váljon egy illóolaj, minden esetben rendelkeznie kell az aktív biokémiai vegyületekkel az előírt százalékban, illetve egyes vegyületek nem lehetnek egy adott százaléknál magasabb arányban jelen. A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy az aromaterápiára alkalmazott illóolajoknál miért fontos a bevizsgálás. A jó minőségű illóolajnak ára van, de a jó minőségű illóolajnak minden cseppje kincs.


A Panarom felelősséget vállal illóolajaiért, melyek:

  • botanikailag ellenőrzött növényekből készülnek;
  • kemotípus szerint bevizsgáltak;
  • 100% természetesek, nem tartalmaznak szintetikus összetevőket vagy ásványi olajokat;
  • 100%-os tisztaságúak, nincsenek hígítva más illóolajokkal, zsíros olajokkal vagy alkohollal;
  • 100% autentikusak, nincs semmi hozzájuk adva és nincs semmi elvéve belőlük.

Az illóolajok óriási segítséget nyújtanak a hétköznapi életben nemcsak az egészség megőrzésében, de a betegségek gyógyításában vagy akár a lelki feszültségek feloldásában is.

Illóolajok alkalmazási módjai


Masszázs

Felnőtt számára 7-10 csepp illóolaj 25 ml növényi olajhoz téve

Gyerek esetében 3 csepp illóolaj 7 ml növényi olajhoz téve

Mikor: Kiváló izom lazítására, immunerősítésre, idegi feszültségek, szorongás feloldására, szerelmi vágyserkentésre


Inhalálás

Felnőtt számára 3-5 csepp 1 l forrásban levő vízhez téve

Gyermek esetében csak a hideg inhalálást javasoljuk a megfelelő készülék alkalmazásával

Hogyan: az illóolajat mindig azelőtt kell az edénybe tenni, mielőtt elkezdesz inhalálni

Mikor:
Felsőlégúti megbetegedés kezelésére, immunerősítésre, influenza vagy szorongás oldására


Fürdőbe téve

Felnőtt számára 10 csepp illóolajat a vízbe téve

Gyerek esetében 4 csepp illóolajat a vízbe téve (3 éves kor felett, kisebb gyereknél aromavizet alkalmazunk)

Hogyan: az illóolajat mindig el kell keverni egy evőkanálnyi tejszínbe, mielőtt a vízbe helyezed

Mikor: nyugtalanság, immunerősítés, álmatlanság esetén, vagy csak örömből, mert jó


Párologtatás

10 csepp illóolaj 40 nm-es szobában

Hogyan:
olyan párologtatásra alkalmas cserépedényt válassz, aminek mély a víztartálya és egy mécses elégetése alatt nem ürül ki a tartály. Amennyiben a tartály kiürül, úgy alkalmatlan párologtatásra. Miért? Mert az üres tartály a hő hatására könnyen megrepedhet és legközelebb a tálba helyezett illóolaj a résbe bekúszhat, majd lángra lobbanhat. Felnőtt felügyelete nélkül nem éghet párologtató szobában, éjszakára soha ne hagyd égve a párologtatót.

Mikor: a szoba hangulatának emelésére, immunerősítés, fertőtlenítés, álmatlanság, szorongás esetében


Borogatás

2-3 csepp illóolaj

Hogyan: 2-3 csepp illóolajat kávéskanál növényi olajban keverj el, majd a kívánt testrészt kend be, hideg vagy meleg borogatást tekerj köré

Mikor:
izomhúzódás esetén hideg borogatás, láz- és fájdalomcsillapítás, valamint zúzódás esetén hideg borogatás