Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Hogyan legyünk barátságban a ciklusunkkal?

2024 április 30.
Böröcz Bori Aromaterapeuta

A menstruációnk és a szoptatás között én igen sok hasonlóságot látok. Mindkettő a legtermészetesebb folyamat, a női test működésének csodája, az élet adásának és megtartásának képessége, mégis, mintha az utóbbi évtizedekben (talán fél évszázada is) egyre több bonyodalom bontakozna ki ekörül a két önmagától működni képes folyamat körül.

Igény-, de lehetőség szerint 3 óránként szoptatunk, ha van rá mód, éjszakai szép hosszú szünetekkel. Vagy igény szerint, a józan ész határait semmibe vége, kizsigerelve magunkat és a családunkat. Vagy egy-két hét után feladva. Mindez mennyivel könnyebb lenne, ha látnánk a gyermekünk születése előtt újszülöttet szoptatás közben, látnánk a gyermekágyat, hogy mennyire embert próbáló és hogy tényleg elmúlik, és könnyebb lesz hétről-hétre, és az első 2-3 hónap a legtöbbeknek a purgatórium, főleg első babával, de megjön a gyakorlat, a magabiztosság, a szülői érzések kialakulnak, elmélyülnek, fogodzókat adnak és az összes nehézség ellenére a szépségek (a kis lábujjak, a haj puhasága, az alvó csecsemő látványa) és az erő marad majd meg.

Hasonlóan látom a menstruációt is. Tegyünk úgy, mintha nem lenne. Megyünk futni, funkcionális edzésre, jógázni, beülünk 3 órás meetingekre, miközben 1,5 óránként betétet kell cserénünk aznap, takarítunk, főzünk, azt mutatjuk, hogy nem változott semmi, hogy a menstruáció, annak minden segédeszközével arra van, hogy láthatatlanná váljon egy olyan állapot, ami sem nem láthatatlan, sem nem arra hivatott, hogy ugyanazt az életvitelt vigyük ezen a pár napon, mint máskor szoktuk.

A ciklusunk nagyon sokféleképpen tud rendben lenni. Rendben van, ha fáradékonyabbak vagyunk. Rendben van, ha kicsit feszül a mellünk, a hasunk, ha érzékenyebbek vagyunk, ha a ciklusunk meglátszik a bőrünkön, de ezek az aprónak tűnő tünetek is mutatják, hogy egy lassabb működést igényel ilyenkor a testünk.

Nincs rendben a komoly fájdalom, a könnyített napokat is ellehetetlenítő görcs, az idegrendszer olyan túlfeszülése, amikor kellő önismeret birtokában már kerülöd az emberi interakciókat, mert tudod, hogy nem magad vagy.

Az, hogy kinek mi az a fájdalom, görcs, feszülés, idegesség, ami már túlmegy a normalitás határain, nagyon változó, épp ezért érdemes hallgatni a belső jelzéseinkre. Azért, mert a kolléga bekapkodja napi 3-4x a görcsoldó-fájdalomcsillapító gyógyszert és tolja tovább a talicskát, nekünk nem kell. Azért, mert az osztálytárs ilyenkor is ötösre csinálja meg a futást, vagy a fekvőtámaszt torna órán, nekünk nem kell. Azért, mert az anyám mártírként szenvedett, nekem nem kell.

Én a természetességben és az ésszerűségben látom a középutat. A női ciklus az életünk része. Felhagyni vele ugyanannyira nem lehet, mint a tulajdonjoggal. Érdemes rá készülni, ha lány gyermekünk van, magunkat és főleg a gyermekünket. Átadni azokat az információkat, ami a korának és az érettségének megfelel, lehántva a saját félelmeinket, történetünket. Válaszolva az olykor zavarba ejtő kérdésekre, megmutatva és átbeszélve azokat az eszközöket, amik majd elkísérhetik őt a női lét útján.

Csodás dolog megünnepelni azt a napot, amikor a lányod nagylány lesz. Látni az arcán, hogy milyen munkát végeztél. Hallani az akkor és ott hirtelen felmerülő kérdéseit. Lehet ebben egy kis gyász is. Kimondatlanul is felnőtt, már ő tündököl majd melletted.

A női ciklus egy lakmuszpapír is. Mutatja a belsőnk állapotát, a testünk és a lelkünk harmóniáját. Ezért hitem szerint a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk a kiegyensúlyozott ciklusunkért. Megfelelő mennyiségű alvással, kiegyensúlyozott és mérsékelt étkezéssel, bőséges folyadékfogyasztással, rendszeres mozgással, a belsőnkkel való kapcsolódással.

Mindezek mellett a természet rengeteg olyan csodás gyógynövénnyel ajándékozott meg bennünket, amelyek a női működést, a női belső szerveink erejét képesek elősegíteni. Ezekhez a gyógynövényekhez évszázadok óta nyúlnak a lányok, asszonyok. Ilyen a palástfű, a pásztortáska, a cickafark, a málnalevél.

A Ciklus tea és a Ciklus masszázsolaj két olyan mankó, melyek a természet segítő erejét hívják meg ahhoz, hogy a női harmóniánk és működésünk helyre álljon.

A Ciklus teában lévő gyógynövények és illóolajok keveréke kiegyensúlyozóan hat a ciklusra, ezért akkor is használhatjuk, ha túl erős, vagy túl gyenge, esetleg rendszertelen lenne a menstuációnk.

Túl gyenge vérzés esetén a ciklus első 21 napján igyuk napi 3x1 bögrével, túl erős vérzés esetén a ciklus második hetétől 21 napon át, szintén napi 3x1 bögrével. Görcsös menstruáció esetén a fájdalmas napokon fogyaszd a teát, 3x. Fontos a kitartás, a rendszeresség (ciklusról ciklusra), és a napi 3 alkalom, hiszen a fitoterápia az enyhe gyógymódok közé tartozik. A teában található kubebabors, mandarin, és bazsalikom illóolajok a lélekre is nyugtatóan hatnak, hiszen a női szerveink működése szoros összefüggésben van a lelkiállapotunkkal is.


A Ciklus masszázsolaj a menstruáció alatti kellemetlen, vagy fájdalmas tünetek oldására lett megalkotva. Így oldja a görcsöket, a fájdalmat, a puffadást, segíti az emésztőrendszeri tünetek enyhülését. A masszázsolajat külsőleg használjuk, az alhas és a keresztcsont területére kenve. Használhatod a ciklust megelőző napoktól kezdve, ha feszültséget, vagy más tünetet érzel magadon. A menstruáció alatt masszírozd be a has és a keresztcsont területét minden nap háromszor 10-10 cseppel, majd a kezedből 9-szer hosszan, mélyen lélegezd be az illatot. A Ciklus masszázsolajban lévő bazsalikom, ánizs, majoránna, ylang ylang illóolajok görcsoldó hatása fizikai és lelki síkon is oldja a görcsöket, az orvosi levendula, a mirha, a jázmin illóolajai a lélekre hatnak kiegyensúlyozóan, így hatékonyak lehetnek a PMS tüneteinket a kezelésében is. Ezért is fontos, hogy a masszázsolaj illatát mélyen belélegezd.


A Ciklus teát és a Ciklus masszázsolajat kamaszkortól ajánljuk használni, de a tea fogyasztható ezt követően bármelyik életkorban, hiszen a hormonális egyensúlyra és belső szerveink erejére minden nap szükségünk van.


A női ciklusunk érték, mutatja, hogy hogy vagyunk belül, hogy vigyázunk magunkra, mennyire tiszteljük a testünket. Vigyázzunk rá, öleljük magunkhoz, örüljünk neki!

              

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE & TOBAI ÁGOTA

"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat. Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről. Tarts velünk, jó olvasást!"