Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett!

A babamasszázs fontossága – az érintés ereje

2023 szeptember 11.
Harmath Cintia - Epelus Hu

Az érintés ereje sosem volt olyan nyilvánvaló, mint mostanában, amikor egyre több Szülő és Szakember is rámutat a babamasszázs fontosságára. A babamasszázs nem csupán egy kellemes tevékenység a csecsemő és a Szülő között, hanem számos fizikai és érzelmi előnnyel jár. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a babamasszázs jelentőségét, és bemutatjuk, hogyan lehet ezt a gyakorlatot bevezetni a mindennapi gondozásba.

Az érintés ereje

Az érintés az egyik legősibb és legmélyebb emberi kommunikációs forma.

Már a kisbabák is érzékenyek az érintésre, és képesek felismerni a Szülők érintését már a születést követően. Az érintés nemcsak a biztonság és a kötődés érzését adja a csecsemőknek, hanem számos fiziológiai és pszichológiai előnnyel is jár.

10.jpg

Babamasszázs fizikai előnyei

Az emésztés támogatása: A babamasszázs segíthet enyhíteni a csecsemők puffadását és székrekedését. Segíthet a bélgázok mozgatásában és a bélmozgás serkentésében. Még hatékonyabb lehet, ha kis tornagyakorlatokkal is kiegészítjük a masszázst.

A fájdalom enyhítése: A masszázs közben felszabaduló endorfinok és az érintés nyugtató hatása segíthet a fájdalom és a feszültség enyhítésében, például fogzási időszakban.

Az alvás javítása: A csecsemőmasszázs segíthet abban, hogy a csecsemők könnyebben elaludjanak és mélyebben aludjanak, ami fontos a fejlődésük szempontjából.

A kötődés erősítése: A babamasszázs során a Szülők és a csecsemő közötti kötődés mélyül, aminek hosszú távú előnyei lehetnek az érzelmi fejlődés szempontjából.

11.jpg

Babamasszázs pszichológiai előnyei

Stresszcsökkentés: A babamasszázs nemcsak a csecsemőknek, hanem a Szülőknek is segít a stressz csökkentésében. A masszázs során a Szülők is ellazulhatnak, és élvezhetik a közös időt a csecsemőjükkel.

Önbizalom növelése: A Szülőknek az a tapasztalat, hogy képesek gondoskodni és megnyugtatni a csecsemőjüket, növelheti az önbizalmukat a Szülői szerepükben.

Kommunikáció fejlesztése: A babamasszázs során a Szülők megtanulják megérteni a csecsemőik testnyelvét és jelzéseit, ami segíthet az érzelmek kifejezésében és az érzelmi kapcsolat mélyítésében.

Hogyan lehet elkezdeni a babamasszázst?

A babamasszázs megtanulása nem igényel különleges képzettséget vagy eszközöket. Az alábbiakban néhány lépés, amelyek segíthetnek elkezdeni:

Környezet kialakítása: Válasszatok egy csendes és nyugodt helyet, ahol mindenki el tud lazulni. Akár az esti rituáléba is be tudjátok építeni.

Használjatok jó minőségű olajat: Ne feledkezzetek meg a bőr védelméről. Használjatok természetes masszázsolajat. (Ide be tudjátok linkelni a baba és bébi masszázsolajat)

Tanuljatok meg technikákat: Sokféle babamasszázs technika létezik. Tanuljatok meg néhány alapvető mozdulatot, és fokozatosan bővítsétek a repertoárt. Ebben segít az Epelus.hu Babamasszázs tanfolyama, ahol megtanulhatjátok, hogyan tudjátok babátokat otthon, biztonságosan masszírozni.

Legyetek türelmesek: Minden csecsemő más, és előfordulhat, hogy először nem minden mozdulat sikerül tökéletesen. Legyetek türelmesek, és figyeljétek meg a csecsemő jeleit.

12.jpg

A babamasszázs nem csupán egy kellemes időtöltés, hanem számos fizikai és érzelmi előnnyel jár mind a csecsemők, mind a Szülők számára. Az érintés ereje csodálatosan képes erősíteni a Szülő-gyermek kötődést, segíteni a csecsemők fizikai és érzelmi fejlődését, valamint csökkenteni a Szülők stressz szintjét. Tehát, ha még nem próbáltátok ki, érdemes elgondolkodni a babamasszázs bevezetésén az otthoni rutinba. Az érintés ereje valóban különleges és megnyugtató élmény mind a csecsemők, mind a Szülők számára.

Ismerd meg a gyengéd érintés művészetét és erősítsd meg a Szülő-gyermek kötődést az Epelus.hu babamasszázs online tanfolyam segítségével!

Szerző:

Harmath Cintia

Gyermek és felnőtt elsősegély oktató, szülésfelkészítő dúla, önkéntes szoptatás segítő, kisgyermek gondozó és nevelő, kismama jóga, baba-mama jóga és babamasszázs oktató, az Epelus.hu weboldal szakértője és társalapítója.

 

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE & TOBAI ÁGOTA

"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat. Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről. Tarts velünk, jó olvasást!"