Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Hogyan változott a babagondozás az elmúlt évtizedekben?

2024 február 01.
Harmath Cintia - Epelus Hu

Az elmúlt évtizedekben a babagondozás terén történt átalakulások mélyen gyökereznek a társadalom és technológia fejlődésében. Ebben a cikkben feltérképezzük, hogyan formálódott a gondozás, és miként hatnak ezek a változások a modern szülők mindennapi életére.



A technológia fejlődése: 

A technológia szerepe a gondozásban jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedek során. Ma már elérhetőek olyan okosbabamonitorok, amelyek valós idejű adatokkal látják el a szülőket a baba alvásáról és mozgásáról. Emellett számos alkalmazás segíti a szülőket a baba táplálkozásának nyomon követésében, alvási mintázatok elemzésében és még sok másban. Ezek az eszközök nem csupán a szülőknek nyújtanak könnyebbséget, hanem közösségi élményt is teremtenek a hasonló életszakaszban lévő szülők között.

Az Epelus.hu Online Babaelsősegély tanfolyamában részletes leírást és információt tudsz szerezni ezekről az eszközökről.



Álláspontok a szoptatásról: 

A szoptatással kapcsolatos társadalmi nézetek drámai módon változtak az elmúlt években. Míg korábban a szoptatás gyakran el volt rejtve, ma egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a társadalom, hogy normalizálja és támogassa a szoptatást, beleértve a nyilvános helyeken történő szoptatás elfogadását is. Ezen kívül, az alternatív szoptatási és táplálási eszközök és a csecsemőtápszer használatával kapcsolatos információk is széles körben elérhetővé váltak, lehetővé téve a szülőknek, hogy tájékozott döntéseket hozzanak a táplálkozási igények tekintetében.

Az Epelus.hu Szoptatási problémák – gyakorlati megoldások online tanfolyamot azoknak az anyukáknak ajánljuk akiknek már megszületett a kisbabájuk, és bármilyen szoptatási problémával küzdenek, és szeretnének megoldást találni, vagy szeretnének felkészülni ezekre a nehézségekre, és szeretnének hiteles szakértőtől, hiteles forrásból tájékozódni.



Környezettudatosság: 

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe került a környezettudatosság a babaápolásban. Az újrahasznosítható pelenkák elterjedése mellett organikus babaápolási termékek és fenntartható játékok is egyre népszerűbbek. A szülők egyre inkább figyelnek arra, hogy a környezeti lábnyomukat minimalizálják, és ezt az értékrendet átadják gyermekeiknek is.



Szülői szerepek megváltozása: 

A hagyományos szülői szerepek dinamikája fokozatosan változik. A modern szülők egyre inkább egyenlő felelősséget vállalnak a baba ápolás és gondozás minden aspektusában. A társadalomban növekszik az elfogadás a változatos családi dinamikák iránt, és a szülőknek több lehetőségük van arra, hogy rugalmasabban osztozzanak a gondozási feladatokban.

Ebben segítenek az Epelus.hu Babagondozás 1. és Babagondozás 2. tanfolyamok, melyek felkészítik a szülőket az új családtag fogadásától kezdve, a babagondozásig. 

A technológia előretörése, a társadalmi szemléletváltások, a környezettudatosság és a szülői szerepek átalakulása mind-mind formálják azt a környezetet, amelyben a mai szülők nevelik és gondozzák gyermekeiket. Ezek az új szempontok és lehetőségek színesítik a gondozás tapasztalatát és segítik a szülőket az egyéni szükségleteikhez igazodó döntések meghozatalában.

 

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE & TOBAI ÁGOTA

"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat. Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről. Tarts velünk, jó olvasást!"