Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Tanulunk várakozni

2022 december 19.
Aromaterapia

 Advent a várakozás ideje. Egyházi vonatkozásban az Úr eljövetelére várunk, világi megfogalmazásban a Karácsonyt várjuk. Várakozunk négy héten át. Ezt a várakozást a legtöbb esetben élvezzük is. Szépsége van, dinamikája van, íve van ennek az időszaknak.

nevtelen_terv_63_1.png

Várakozni nehéz, és mintha egyre nehezebben menne. Nézem a boltba a sorban állókat. Nézem a villamosmegállóban az utasokat. Tapasztalom az online kommunikációban. Azonnali választ akarunk. Azonnal vegye fel a telefont a gyerekem, azonnal válaszoljon az aktuális partnerem az üzenetemre, hiszen látom, hogy online, másnak válaszol, ha elolvasta az üzenetemet, miért nem válaszol!?!? Nehezünkre esik az itt és mostban lenni, de ebben a nehézségben az Adventi időszak egy szívmelengető, felemelő, szeretetteljes lehetőség arra, hogy tanuljuk és szeressük a várakozást.

nevtelen_terv_61.png

A várakozás egy fejlődési lehetőség. Ránézni magamra, hogy mit jelent nekem az a dolog, személy, élmény, amit várok? Milyen érzéseim vannak azzal kapcsolatban? Miért vágyom rá? Mit várok tőle? Változnak-e az érzéseim a várakozás ideje alatt? Itt most kevésbé a 10 dekás vaj megvásárlásával kapcsolatos érzéseikre gondolok, bár egészen montypytonos jelenet lenne a fenti gondolatmenet végigjárása egy bolti sorban állva.

Adventben kézzelfoghatóvá válik, milyen jó is a várakozás. Hogy fokozódik Bennünk a vágy a Karácsonyba való megérkezésre, hogy alakul ki a karácsonyi érzés? Persze Advent kapcsán ez a várakozás könnyedebb formája, hiszen pontosan tudjuk, a Karácsony hány nap múlva, mely órában fog eljönni, de mégis, annak megélése, hogy várakozni, készülődni testben, lélekben, a környezetünkben jó, feltöltő, inspiratív, termékeny, azt átvihetjük az életünk más területeire is. Felhasználhatjuk ezt a tapasztalatot, ha a nyári szünetet várja a gyermekünk, ha az étteremben az ételt várjuk, ha egy sorozat új epizódját szeretnénk már nagyon-nagyon látni, ha egy tanfolyam elindulása, egy felvételi időpontja, egy állásinterjún való szereplésünkre való visszajelzést várjuk.

nevtelen_terv_62.png

A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban alakulnak ki sok családban az első hagyományok. Elmesélem, mi hogy várakozunk, mi hogy készülünk a Karácsonyra.

Az első lépés számomra egy igazi nagytakarítás Advent előtt, az első díszek már a tiszta ablakra, a tiszta szekrényre, a lemosott ajtóra kerülnek föl. Novemberben már a Téli álom keveréket párologtatom. A Téli álomban lévő ylang-ylang, a mirha puhasága béleli ki és ágyaz meg az Adventi várakozásnak. Hiányoznak belőle a karácsonyi illatok, ez egy téli, melengető keverék az egész beburkolózós időszakra. Ekkor készítem el az Adventi kalendáriumot a családnak, ekkor írjuk meg a téli kalandjaink bakancslistáját.

nevtelen_terv_64_1.png

Az Adventi időszakban már az Adventi illatvarázs keveréket használjuk. Ebben a keverékben már ott a Karácsony szele, a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, a gyömbér melegségével, ugyanakkor még a készülődés, a tennivágyás energiája is erőteljes a keverékben. Az orvosi zsálya , a borsmenta, a feketebors mind a lendületet, az odafordulást támogatják. Az Advent számunkra a még nagyobb egymás felé dőlés ideje. Ilyenkor eggyel több az illóolajos közös program. Az édesnarancs illóolajos habos forró csokizás, esti hátmasszázs a gyerekeknek Mesélő hold keverékkel (10 csepp illóolaj egy kevés sárgabarackmag olajjal), sütőtökös kuglóf sütés citrom, édesnarancs és gyömbér illóolajjal, forralt bor főzés sok-sok almával, narancshússal, szegfűszeg, ceyloni fahéj, édesnarancsgyömbér illóolajjal, házi szaloncukor, bon-bon készítés.

Számomra a Boldog Karácsony keverék valóban a Karácsony három + x napjának az illata (ezért szeretem a téli keverékekből álló Karácsonyi illóolaj keverék szettet, a kis mennyisége miatt. Ekkor használom tisztán, cserébe ekkor egész nap. A fennmaradó Boldog Karácsony keveréket már más illóolajok mellett használom el farsangig. A Boldog Karácsony illata ott van a sütőtökös-csokis bejgli, a narancslekváros linzer, a göngyölt borjúcomb, a fűszeres savanyúkáposzta, a vega hurka mellett.

nevtelen_terv_65_1.png

Az Adventi várakozás megnyílás a csodára, önmagunk felkészítése az ünnepre. Ezt az energiát használjuk más területein is az életünknek. A tudás ott van bennünk, hasznosítsuk jól!

Szerző:

Böröcz Bori

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE & TOBAI ÁGOTA

"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat. Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről. Tarts velünk, jó olvasást!"